Welkom

splash3

Nieuws

Zwemles moet leuk zijn en vooral veel plezier opleveren

Onze nationale zwemsportheld en meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband heeft zich in het AD kritisch uitgelaten over de huidige vorm van de zwemlessen.

‘Zwemlessen moeten leuk zijn en de kinderen moeten vooral plezier hebben’. VDH heeft daar een punt. Alleen hebben we ook te maken met een versnippering als het gaat over het aanbod van zwemlesaanbieders in Nederland.

Er is geen eenduidigheid en er zijn meerdere partijen die zwemles aanbieden. En iedereen heeft zo zijn eigen methode en dat maakt het ingewikkeld. Iedereen denkt dat ze de juiste manier hebben uitgevonden.

Zwemles is voor de meeste ouders en daardoor ook voor de kinderen een noodzakelijk kwaad dat bij de opvoeding hoort. Vanwege de kosten willen de ouders dat de kinderen zo snel mogelijk één of twee zwemdiploma’s behalen.

Uiteraard mag onze nationale zwemtrots zich uitlaten maar het is niet zo eenvoudig als hij suggereert. Vanuit de overheid wordt de laatste tijd juist ingezet op veiligheid, daar is al genoeg over te doen geweest, wat Van den Hoogenband wil is onrealistisch.

Na het diplomazwemmen ligt er een taak om de kinderen te blijven interesseren en te behouden voor het zwemmen. En daar worden genoeg intitiatieven voor ontwikkeld. De gemeente Tytsjerksteradiel is bijvoorbeeld gestart met een pilotproject om de zwemvaardigheid van alle basisschoolleerlingen op peil te houden.

Op kosten van de gemeente kunnen leerlingen van groep 1 tot en met 6, vijf keer per jaar naar het zwembad voor een natte gymles. Deze lessen duren drie kwartier en elk kwartier wordt er een nieuwe activiteit geoefend, met als uitgangspunt plezier.

Op deze manier wordt de zwemveiligheid van de leerlingen vergroot en onderhouden zij ook hun zwemvaardigheden. Met als doelstelling het plezier en interesse voor het zwemmen te behouden. Daarna ligt er een kans voor de zwembaden om de kinderen te blijven interesseren voor het zwemmen.

De Nationale Schoolzwemkampioenschappen zijn daar een goed voorbeeld van. Er blijkt heel veel interesse voor te zijn en is ieder jaar een groot succes. Er worden ook op veel locaties allerlei zwemsport kampioenschappen gehouden en als je dat doet in een sport en spel vorm, blijft het voor de kinderen leuk om er aan mee te doen.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl