Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Zwemwater verwarmen via rioolzuivering

Zwembad Tijenraan in Raalte gaat binnenkort een deel van het zwemwater verwarmen met restwarmte van de rioolzuivering. Waterschap Groot Salland en een aantal aannemers zijn begonnen met het plaatsen van een installatie in een bunker naast het zwembad. De installatie wordt aangesloten op een 600 meter lange leiding naar de rioolzuivering. Het is de bedoeling dat door de leiding per uur 40.000 liter gezuiverd rioolwater naar het zwembad wordt gepompt. Het gezuiverd rioolwater is in de winter ongeveer 8 graden en in de zomer 20 graden. De installatie verhit dat verder tot 55 graden voor een aangename watertemperatuur in het bad. Eind augustus moet de proef starten. Het waterschap en het zwembad krijgen een Europese subsidie voor de proef met het duurzame verwarmen van het zwemwater. Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Raalte zijn de initiatiefnemers voor het project Restwarmte rwzi Raalte en het geheel maakt onderdeel uit van het Europese energieproject INNERS.

INNERS
Onder de paraplu van INNERS werken 11 partners (universiteiten, onderzoekinstellingen, gemeenten en waterschappen) uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg samen aan het creëren van een nieuwe manier van denken over de stedelijke waterkringloop als een systeem dat naast water ook energie transporteert. Doel is het terugwinnen en hergebruiken van energie uit afvalwater én het promoten hiervan. In de waterkringloop is namelijk een grote hoeveelheid energie aanwezig die niet wordt gebruikt. Afvalwater bevat bijvoorbeeld tien keer de hoeveelheid energie die nodig is voor de behandeling ervan in de zuiveringsinstallaties. De ambitie is om in de toekomst te komen tot een energie neutrale of zelfs een energie producerende stedelijke waterkringloop.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Het zwembaddak gaat eraf bij Center Parcs

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.