Welkom

splash3

Nieuws

Zwemmen in open water blijft een groot risico

De laatste paar weken is Nederland opgeschrikt door een aantal verdrinkingsgevallen in open water. Nu dat Nederland ondergedompeld is in een long hot summer liggen de gevaren op de loer en worden er steeds meer risico’s genomen door zwemmers.

Zwemmen in open water is altijd op eigen risico, dat staat ook bij meeste zwemlocaties duidelijk vermeld. Het blijft uiteraard aantrekkelijk om te zwemmen in meren, plassen, rivieren en de zee. Alleen is het wel oppassen geblazen.

Over het algemeen wordt de zwemwaterkwaliteit van de ruim 200 open water locaties als uitstekend bestempeld. De waterbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat) berekenen de classificatie op basis van de meetresultaten en de toetsingsregels die daarvoor in de zwemwaterrichtlijn opgenomen zijn.

Alleen verdrinken er jaarlijks teveel mensen in open water, waarbij de meeste verdrinkingsgevallen zijn van mensen van niet-westerse afkomst. Teveel nieuwkomers en statushouders zijn niet zwemvaardig genoeg om in open water te zwemmen.

In open water krijg je met natuurelementen te maken zoals onderstroming en de diepte is vaak ook heel onvoorspelbaar. Sinds april 2018 is de handreiking  Zwemveiligheid Nieuwkomers voor gemeenten beschikbaar. En kijk ook op de website van zwemwater.nl.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl