Regelmatig komen er vragen binnen op de redactie over zwembaden die niet met chloor worden gedesinfecteerd. Het blijkt dat toch een groep mensen vanwege een ziekte problemen ondervinden van zwemmen in gechloreerd water.
Volgens de wet moeten zwembaden gebruikmaken van chloor om het water te desinfecteren. Bij groot aantal zwembaden zijn bestaande chloorinstallaties inmiddels al vervangen door bijvoorbeeld zoutelektrolyse.
Via deze methode wordt chloor aangemaakt via zout en dat zorgt ervoor dat de zwemmer geen last meer heeft van het chloor en het is beter voor de gezondheid en het milieu. Toch blijft er nog een bepaalde groep over die daar ook nog last van ondervindt. Voor deze groep mensen is het moeilijk baden te vinden waar men terecht kan.
Nu zijn er wel enkele zwembaden die geen gebruik maken chloor, de zogeheten zoutwaterbaden. Daarbij wordt zoutwater opgepompt vanuit de diepte dat vervolgens wordt gefilterd en dan verder naar het bad wordt gepompt.
Een voorbeeld is het Zoutwaterbad De Zijl in Loppersum, via deze link kunt u meer lezen over de techniek die daar wordt toegepast. Uit de oudheid is al bekend dat zoutwater een helend effect heeft op het lichaam. Dus voor de eerder genoemde groep mensen zou dit de oplossing kunnen zijn. Het enige nadeel is dat het zwemwater niet de heldere kleur heeft als bij ander baden.
Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.
Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.
Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.