De laatste jaren stijgt het aantal gevallen van huidkanker. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen deze diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De organisatie pleit voor een verbod op zonnebanken maar dat gaat volgens de Tweede Kamer te ver.
Huidkanker blijft de meest voorkomende kankersoort, met verschillende vormen die een heel verschillend ziektebeverloop hebben. Het basaalcelcarcinoom, een kankersoort waaraan vrijwel niemand overlijdt omdat er bijna nooit uitzaaiingen ontstaan, komt verreweg het meeste voor.
De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank. Bescherming van de huid en letten op de tijdsduur van de straling zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen. Door de klimaatveranderingen hebben we de laatste jaren te maken met langere en vooral hetere zomers en dat lijkt meer op een groter risicofactor op huidkanker. Het ene na het andere warmterecord is de afgelopen jaren verbroken.
Juist in de gereguleerde omgeving als die van professionele zonnestudio’s wordt voorkomen dat mensen zich onverantwoord gedragen. Daar worden de intensiteit en tijdsduur van de UV-straling nauwlettend in het oog gehouden. Bij vrij zonnen in de buitenlucht wordt de kracht vaak juist onderschat. Mensen liggen of zitten te lang in de zon, met alle risico’s op verbranding. Anders dan in de natuur is de hoeveelheid zonnestraling nauwkeurig in te stellen. Bovendien wordt vooraf gekeken naar het huidtype.
In Nederland maakt zo’n 17% van de bevolking gebruik van een zonnebank en gaat de gemiddelde bezoeker tien keer per jaar twintig minuten onder de zonnebank. De totale hoeveelheid zonlicht per jaar die een gebruiker daardoor ontvangt, is vergelijkbaar met die van één dag op het strand. Een aantal openluchtzwembaden is vorig jaar gestart met gratis verstrekken van zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen de zon. Want het is algemeen bekend dat de combinatie van zon en water een negatief effect hebben op de huid.
Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl
Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.
Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl