Zwembaden trekken over het algemeen veel bezoekers. Het tarief voor een zwemkaartje is niet hoog omdat een zwembad een maatschappelijke functie vervuld. Gemeenten subsidiëren om die reden de zwembaden om de exploitatie rond te krijgen. Maar als een gemeente besluit om de subsidie terug te draaien heb je een probleem.
Dan moet er van alles uit de kast gehaald worden om het zwembad te laten voortbestaan. In gemeenten waar de subsidies vervallen of worden verminderd gaat men vaak over op een stichting en zet men vrijwilligers in om het zwembad draaiende te houden. Commerciële exploitanten zijn meestal al in een vroeg stadium afgehaakt omdat je niet zonder subsidie kunt exploiteren.
De gemeente Voorschoten met zwembad Het Wedde is zo’n voorbeeld. Het zwembad met bijna 140.000 bezoekers draait goed maar is het slachtoffer geworden van de bezuinigingen omdat de gemeente er financieel slecht voor staat. In opdracht van de gemeente is er een taskforce opgericht om te onderzoeken of het zwembad zonder subsidie is te exploiteren.
En wat blijkt, de taskforce heeft geconcludeerd dat het zwembad niet kan worden geëxploiteerd zonder subsidie. Zonder geld van de gemeente is het zwembad niet rendabel te krijgen. De raadsleden zitten nu in een lastig parket omdat het zwembad eerder is wegbezuinigd, terwijl na de afgelopen lokale verkiezingen is besloten dat het zwembad moet blijven.
De gemeente wil vanaf 2021 de subsidie van 400.000 euro stopzetten. Het zwembad wordt nu geëxploiteerd door Sportfondsen en voorziet in een belangrijke behoefte binnen de gemeente.
Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl
Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.
Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl