Welkom

splash3

Nieuws

Zomerbad als voorbeeld voor alle openluchtzwembaden

Het Zomerbad in Peize kan als voorbeeld dienen voor heel Nederland hoe je door participatie en samenwerking een duurzaam zwembad kunt realiseren. Inwoners, vrijwilligers, gemeente Noordenveld en Energiecoöperatie Noordseveld hebben zich de afgelopen jaren ingezet om tot dit resultaat te komen.

Vanaf 2015 is het zwembad als eerste begonnen met het plaatsen van afdeksystemen voor het zwembadwater om energie te besparen. Hierdoor ging het gasverbruik van 30.000 naar nog maar 7.000 kuub. Dat was nog maar de eerste stap.

In 2017 werd met de hulp van een aantal technische vrijwilligers de CV ketel vervangen door warmtepompen waardoor het zwembad volledig gasloos werd. Sinds april 2018 staan er vier grote warmtewisselaars op het dak die warmte uit de lucht halen en daarmee wordt het zwemwater verwarmt.

De volgende stap is nu om het Zomerbad compleet energieneutraal te maken door de aanleg van een klein zonnepark. Er worden 400 zonnepanelen geplaatst waarvan de helft nodig is voor het zwembad en de andere helft voor sportverenigingen en de inwoners van Peize.

De complete energietransitie van het Zomerbad in Peize zorgde er zelfs voor dat afgevaardigden van het ministerie van Binnenlandse Zaken de moeite namen om te komen kijken in Peize.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl