Welkom

splash3

Nieuws

Hoe gaan zwembaden om met het coronavirus

Het kabinet en het RIVM hebben gezamenlijk nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen. En dat heeft vooral te maken met plekken waar meer dan 100 personen bij elkaar komen zoals festivals, musea, evenementen, beurzen, congressen dus ook zwembaden.

Dit artikel wordt regelmatig aangevuld met de laatste informatie en eventuele nieuwe ontwikkelingen.

In zwembadland wordt er verschillend gereageerd, waar het ene zwembad de maatregelen overneemt en tot 31 maart dichtgaat zijn er zwembaden die openblijven met de mededeling om bij hoesten, keelpijn verkoudheid en eventueel koorts niet naar het zwembad te komen.

Als je ziek bent is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je niet gaat zwemmen. Wel of geen coronavirus. Noord-Brabant is op dit moment het meest getroffen en daar nemen de meeste zwembaden maatregelen om het virus tegen te gaan .

Maar ook buiten Brabant neemt men maatregelen. Sportbedrijf Lelystad sluit per direct alle sportaccommodaties tot 31 maart en ook zwembad De Peppel in Ede gaat tot die datum op slot. Er wordt dus heel verschillend omgegaan met de nieuwe maatregelen. In het zwaar getroffen Noord-Brabant blijft zwembad De Stok in Roosendaal bijvoorbeeld gewoon open.

‘Volgens de manager van het zwembad verspreidt het coronavirus zich juist slecht in een warme omgeving van een zwembad en met extra maatregelen ten aanzien van de hygiëne en schoonmaak is een zwembad juist de meest veilige omgeving, aldus de manager van De Stok’. De meningen daarover zijn verdeeld maar we moeten ook niet totaal in paniek raken en vooral ieders eigen gezondheidssituatie in de gaten houden.

Subtropisch zwemparadijs Swimfun in Joure heeft besloten preventief dicht te gaan tot 31 maart. Swimfun behoort tot de grootste publieke attracties van Friesland en neemt de verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Zwembad de Waterwyck in Steenwijk is aankomend weekend gesloten. Juist in het weekend trekt het zwembad meer dan 100 (recreatieve) bezoekers tegelijk. Alle zwemlessen, doelgroep activiteiten en banenzwemmen, die doordeweeks plaatsvinden, gaan gewoon door.

Zwembad Amerena in Amersfoort heeft ook maatregelen genomen in verband met het coronavirus maar sluit haar deuren niet. Recreatief vrijzwemmen gaat gewoon door maar activiteiten voor ouderen en voor groepen met een verminderde weerstand zijn geannuleerd. En uiteraard zijn activiteiten met meer dan 100 personen afgelast.

Zwembad de Waterdam in Volendam stelt een gepland kinderdisco avond uit vanwege het coronavirus. Alle andere activiteiten gaan wel door omdat ze niet meer dan 100 bezoekers trekken. Mocht bij het recreatief zwemmen het aantal bezoekers richting de 100 gaan, dan is het mogelijk dat het zwembad een (tijdelijke) toegangsstop instelt.

Zwembad De Koerbelt in Rijssen is tot en met 31 maart gesloten, dit geldt voor alle activiteiten van het zwembad.

De gemeente Waalwijk sluit per direct zwembad Olympia en sporthallen en gymzalen in de regio in verband met het coronavirus.

Zwembad De Meerkamp in Amstelveen schort alle evenementen, lessen en activiteiten op met meer dan 100 personen. Ook kan er niet meer recreatief worden gezwommen op zaterdag en zondag. De reguliere zwemlessen gaan vooralsnog wel door.

Het zwembad en de schaatsbaan van Sportcentrum Kardinge in Groningen zijn vanwege het coronavirus tot eind maart gesloten voor recreanten en clubtrainingen.

Alkmaar Sport last alle evenementen af vanwege corona, maar de accommodaties blijven open. Zo zijn de zwembaden Hoornse Vaart en De Hout tot 100 personen wel gewoon toegankelijk.

Zwembad De Wel in Nieuwkoop heeft besloten dat er nog maximaal 80 bezoekers tegelijk in het zwembad aanwezig mogen zijn en bij afzwemmen of kijklessen maximaal één ouder. De bezoekers worden geteld en als het maximum bereikt is worden bezoekers niet toegelaten tot dat er iemand weer is vertrokken.

Het Caribabad in Gorinchem heeft besloten het landelijk beleid en de aanbevelingen van het RIVM op te volgen. Het zwembad is dicht tot dinsdag 31 maart. Alle activiteiten zijn uitgesteld tot die datum.

Sportcentrum Vliegende Vaart in Terneuzen is de rest van deze maand dicht. Het zwembad en de sporthal zijn tot en met 31 maart dicht vanwege de verscherpte maatregelen tegen het coronavirus.

Het zwembad van Omnium in Goes is ook de rest van de maand dicht voor recreatieve  zwemmers. Overige activiteiten zoals banenzwemmen, groepslessen, schoolzwemmen en particuliere zwemlessen gaan wel gewoon door volgens het reguliere schema.

Zwembad De Heerenduinen in IJmuiden heeft de deuren gesloten voor bezoekers vanwege het coronavirus. Er kan tot en met 2 april niet meer gezwommen worden. Alleen het schoolzwemmen gaat nog door.

Zwembad de Waterakkers in Heemskerk meldt dat het recreatiezwemmen niet doorgaat. Het baanzwemmen en schoolzwemmen zal echter niet worden afgelast.

In Beverwijk blijft het Sportfondsenbad gewoon open. Wel worden ouders opgeroepen niet meer dan twee begeleiders mee te sturen bij het afzwemmen of bij zwemlessen.

Het recreatief zwemmen in zwembad Het Wedde in Voorschoten zal gelimiteerd worden tot 100 bezoekers. Banenzwemmen zal gewoon doorgaan totdat 100 personen aanwezig zijn in het zwembad. Vooralsnog gaan alle zwemlessen ook door volgens het vaste rooster.

Zwembad De Roerdomp in Roermond is per direct gesloten vanwege het coronavirus. Hiermee volgt de gemeente de maatregelen op van de Rijksoverheid om zo min mogelijk risico te lopen voor de inwoners en medewerkers.

Voor zwembad Poelmeer in Oegstgeest geldt dat er geen wijzigingen zijn in de openingstijden en dat de zwemlessen doorgaan. Wel worden het aantal bezoekers in de gaten gehouden en zorgt men ervoor dat er niet meer dan 100 mensen in het zwembad aanwezig zijn.

Zwembad en sportcomplex De Sypel in Harderwijk is met ingang van heden gesloten. De sluiting duurt volgens de genomen maatregelen van het kabinet en het RIVM tot en met 31 maart.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl