Welkom

splash3

Nieuws

Warmte-krachtkoppeling gestookt op biogas

De gemeente Eemnes gaat een WKK (warmte-krachtkoppeling) installeren bij zwembad De Biezem en deze wordt gestookt op biogas uit mestvergisting. Via deze WKK wordt er elektriciteit opgewekt en daarbij komt veel warmte vrij. Normaal staat een WKK bij een mestvergister, maar dan kun je met de warmte weinig beginnen.

Daardoor zijn mestvergistingsprojecten vaak weinig rendabel en staan ze achterin de rij als het gaat om SDE-subsidie. Maar door de WKK in De Biezem te plaatsen, wordt de vrijkomende warmte geld waard: het badwater en de binnenruimte wordt ermee opgewarmd. De mestvergisting wordt rendabel en de SDE-subsidie telt mee. In negen tot tien jaar is de investering terugverdiend. Daarna staan de vergisters nog zeker twintig jaar geld op te leveren.

Het project is op zich uniek in Nederland en er zijn ook mogelijkheden voor uitbreiding: door het biogas te zuiveren van CO2, dan kun je leveren aan het aardgasnet. De Biezem gaat ook slimme luchtcirculatie en LED-lampen installeren, dit alles om in 2020 CO2 neutraal te worden.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl