Steeds meer zwembaden gaan van het gas af. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden in Nederland, lees gerelateerde artikelen of zoek op de site. Of het nu biomassa is, riothermie, warmtepompen in combinatie met zonne-energie of de restwarmte van een nabijgelegen fabriek, het zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden voor zwembaden om aardgas vrij te worden.
Het vergt alleen forse investeringen die gedeeltelijk kunnen worden ingevuld met subsidies zowel van het Rijk (SDE) en de Europese gemeenschap. Daarnaast moeten gemeenten zelf ook investeren in het kader voor een beter milieu, minder CO2 uitstoot en energiebesparing om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.
De gemeente Oldambt is zo’n gemeente en de zwembaden De Watertoren in Winschoten en De Hardenberg in Finsterwolde worden vanaf volgend jaar gestookt op biomassa. De zwembaden worden nu nog verwarmd met aardgas, maar dat zorgt voor CO2-uitstoot en een hoge energierekening.
In de installaties worden straks houtsnippers of pellets verbrand om warmte te leveren aan de gebouwen. Uit de regio wordt plantsoenafval en groenafval opgehaald dat gebruikt gaat worden in de biomassaketels.
Deze vernieuwde biomassaketels veroorzaken door ingenieuze filters nauwelijks stank of fijnstof zodat het voor het milieu niet schadelijk is. Volgend jaar worden de biomassa installaties in gebruik genomen.
Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl
Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.
Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl