Welkom

splash3

Nieuws

Ongelofelijk raar maar waar

Twee weken geleden nog stemde de gemeenteraad van Enschede de bouw van een nieuw zwembad weg. Drie voorstanders van het zwembad waren op vakantie en zorgde voor een minderheid.

Te bizar voor woorden. Een project van meer dan 30 miljoen euro. Maar na allerlei protesten over de gang van zaken is toch besloten om het nieuwe zwembad te bouwen.

En er is ook 2 miljoen extra uitgetrokken voor recreatieve faciliteiten. Er komt een waterglijbaan, klimwand en waterval.

De nieuwbouw komt op de locatie  van het huidige subtropisch zwembad Aquadrome.

Als alles goed gaat, want dat weet je nooit, kan er in 2025 worden gezwommen.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Spaceshuttle zorgt voor energiebesparing

Alle zwembaden willen  uiteraard inzetten op besparing van energie. De GatorboXx van MVG Energy Solutions uit Nieuwegein zorgt dat zwembaden duizenden euro’s per jaar kunnen besparen op hun energiekosten. De GatorboXx  hergebruikt het afvalstroom (het zogenaamde blindstroom) van alle elektrische installaties in een zwembad, deze afvalstroom wordt direct ingezet in het netwerk van het zwembad. Hierdoor ontstaat er een aanzienlijke energiebesparing. Diverse zwembaden in Nederland maken reeds gebruik van deze techniek van de NASA. Zwembaden stellen door te kiezen voor een duurzame energieoplossing een maatschappelijk voorbeeld. Maar het is ook pure noodzaak voor hun overlevingskansen, nu de kosten voor fossiele energie zullen blijven stijgen. Terwijl veel zwembaden hun personeelslasten drukken door steeds meer van vrijwilligers gebruik te maken, dreigen de verwarmingskosten hen de das om te doen.

Bij een gemiddeld zwembad (voorzien van instructiebad, doelgroepenbad en speelbad met waterglijbaan en andere attracties) ligt het stroomverbruik tussen de 70.000-450.000 kWh  per maand. Dit betekend dat er een jaarverbruik is van ca. 800.000-5.000.000 kWh per jaar. De belangrijkste boosdoener voor dit verbruik zijn de pompen. Nu zijn de meeste groepen pompen van de zwembaden voorzien van frequentieregelaars, maar er blijven nog heel veel pompen over (zoals alle doseerpompen) en andere stroomgebruikers.

Binnen de zwembaden zijn de mogelijkheden zeer divers. Door veel metingen bij diverse zwembaden, zwemparadijzen en multisportcomplexen is gebleken dat er tenminste 3% en maximaal 10% kan worden bespaard (zelfs bij gebruik met frequentie regelaars). Tijdens een uitgebreide test bij het Sportiom in Den Bosch is gebleken dat er maar liefst 4,3% wordt bespaard op 5.000.000 kWh/jaar. Dit betekend dat 6x GatorboXx een terugverdientijd hebben van slechts 1,8 jaar! Naast de grotere zwemparadijzen is er ook gekeken naar de kleinere zwembaden zoals; De Waterdam in Volendam en De Kwekkelstijn in Rosmalen. Bij al deze zwembaden bleek na de proefopstelling dat er een besparing bereikt werd van tenminste 3% waardoor de GatorboXx daadwerkelijk Binnen 2 tot maximaal 3 jaar werd terugverdiend.

In een GatorrboXx zitten alle benodigde functies dus geen extra losse systemen meer nodig, gegarandeerde werking door vakkundige installatie van een erkende installateur,lage installatie kosten door plug & play opbouw verder is de energie Manager zelfregulerend en dus onderhoudsvrij. Geen extra apparatuur meer op de werkplek, de managers worden direct in de meterkast gemonteerd en werken voor alles wat daarop aangesloten is of wordt. De leverancier geeft 5 jaar garantie op de werking van het apparaat en de verwachte levensduur is 15 jaar de GatorboXx verdient zichzelf gemiddeld binnen 2 tot 3 jaar terug door besparing op de stroomrekening.

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact




Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl