Welkom

splash3

Nieuws

VDH opent eerste 2521 Gewoon Zwemmen zwembad

Op zaterdag 11 oktober 2014 opent Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband het eerste‘2521 Gewoon Zwemmen’-bad van Nederland in Alblasserdam. Het eerste 2521-zwembad is een mijlpaal voor de KNZB, initiatiefnemer van dit concept. Het concept is een antwoord op de steeds duurder wordende zwemvoorzieningen en het tekort aan geschikt zwembadwater. Het nieuwe zwembad is onderdeel van ‘Sportcentrum Blokweer’.

Wethouder Arjan Kraijo (sport) is trots dat Alblasserdam door middel van een 2521-zwembad een zwemvoorziening in de gemeente kan behouden. “Het was jaren onzeker of wij vervanging voor het oude zwembad konden financieren. Tot onze eigen verenigingen dit nieuwe concept aandroegen. De gemeente heeft het zwembad laten bouwen; de exploitatie is geheel in handen van een stichting. Een belangrijke succesfactor hierbij is de inzet van een groot aantal vrijwilligers waardoor de beheerkosten voor de stichting een stuk lager liggen. En nu zijn we zo ver dat we het nieuwe bad kunnen openen!”.

Tekort zwembadwater
2521 Gewoon Zwemmen is een initiatief van de KNZB. “De aanleiding voor de ontwikkeling van dit concept is het structurele tekort aan geschikt zwemwater voor zwemverenigingen. Dit tekort belemmert de groei en professionalisering van de zwemsport. Het uitgangspunt was een zwembadconcept te ontwikkelen als antwoord op de steeds duurder wordende zwemvoorzieningen, waarbij ook verenigingen een rol spelen in de exploitatie”, geeft algemeen directeur Jan Kossen van de zwembond aan. “Het 2521-concept is een van de mogelijke oplossingen in het zwembad accommodatievraagstuk. De mate van participatie van een vereniging kan variëren van een paar uur sleutelhuur tot en met een stichting (zoals in Alblasserdam), die een eigen manager in dienst neemt. De verschillende scenario’s voor de rol van verenigingen binnen de exploitatie hebben we in ons Masterplan Accommodaties beschreven”.
blokweer1
Gewoon zwemmen
De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed. Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen, zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept. Het concept is uniek vanwege de lagere kosten, de duurzaamheid en het maatschappelijke ondernemerschap zonder winstoogmerk. De lagere kosten worden onder andere bewerkstelligd door de slimme bouwmethode en de actieve inzet van de verenigingen en een beheersstichting bij de exploitatie van het zwembad. De verantwoordelijkheid voor Sportcentrum Blokweer is in handen van Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA).

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl