Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Legionella bij zwembaden onder controle en uitgebannen

De tijden dat legionella bij zwembaden regelmatig het nieuws haalden lijken voorbij. Ongeveer 20 jaar geleden was de eerste grote legionella uitbraak in Nederland. Tijdens de West-Friese Flora In Hoogkarspel werden een paar honderd mensen ernstig ziek, veroorzaakt door een aantal bubbelbaden. Het gevolg was dat 32 mensen later door de veteranenziekte om het leven kwamen.

Na deze uitbraak zat de schrik er behoorlijk in en kwamen er allerlei meldingen over legionella incidenten bij zwembaden. Legionella gedijd in stilstaand water en als de temperatuur lager is als 60 graden. Het gevolg van dit alles was dat de waterleidingsystemen moesten worden aangepast. Er werden drastische maatregelen getroffen om legionella te voorkomen.

Inmiddels zijn er miljoenen euro’s geïnvesteerd in het aanpassen van de douchesystemen en waterleidingen. Na het installeren van speciale apparatuur en constante controle hebben er zich geen ernstige calamiteiten voorgedaan.

Zwembaden moeten sinds 2011 een risicoanalyse en een beheersplan laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Hierin staat welke maatregelen nodig zijn om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. In de risicoanalyse staat op welke plekken in de waterleiding de legionellabacterie kan groeien. Ook moeten zwembaden het water op deze plekken elk half jaar op legionella controleren.

Hierdoor kunnen we dus min of meer stellen dat legionella in 2018 is uitgebannen bij de zwembaden. Een onderwerp wat van 2007 tot 2011 het nieuws beheerste, zie gerelateerde artikelen of zoek op legionella in het archief.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Het zwembaddak gaat eraf bij Center Parcs

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.