Welkom

splash3

Nieuws

Koeienpoep verwarmt zwembad

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft Sportcentrum It Gryn in Stiens aangesloten op de biovergistingsinstallatie van een boerenmaatschap, waardoor de komende jaren veel aardgas kan worden bespaard. Atsma is van mening dat alle zwembaden in Nederland moeten gaan verduurzamen. Een gemiddeld zwembad gebruikt net zoveel energie als 400 huishoudens. Ze vormen daarmee een kostenpost voor de gemeente en zijn een belasting voor het milieu. Om de zwembaden in de toekomst toegankelijk én betaalbaar te houden, moet er wat veranderen. Atsma sloot daarom een Green Deal af met vertegenwoordigers uit de branche (VSG, Recron, KNZB, Optisport en Sportfondsen Nederland). De zwembaden moeten daardoor het roer omgooien en meer gebruik gaan maken van alternatieve energiebronnen. De sector is volgens Atsma al goed op weg: In Beilen gebruikt het zwembad warmte van een melkpoederfabriek, in Dordrecht is er een samenwerking met de ijsbaan om de warmte die vrijkomt bij het maken van ijs voor het zwemwater te gebruiken. Toch kan het volgens de staatssecretaris nog beter. Over tien jaar zou de sector 10 tot 20 procent minder fossiele brandstoffen moeten gaan gebruiken.

Bij het zwembad is een warmtekrachtinstallatie gerealiseerd met een elektrisch vermogen van 400 kW. De opgewekte elektriciteit wordt door energieleverancier Greenchoice ingevoed in het netwerk en aan haar klanten geleverd. Met de vrijkomende warmte worden de sporthallen en zwembaden van It Gryn verwarmd. In totaal is 800.000 euro geïnvesteerd in aanpassingen aan de vergister, de gastransportleiding met gasdroger en compressor en de warmtekrachtinstallatie.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl