Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Inspectierapporten rvs ontbreken bij veel gemeenten

Het radioprogramma Reporter Radio van KRO/NCRV heeft via een steekproef bij 48 gemeenten de inspectierapporten opgevraagd voor de vervangingsplicht van ondeugdelijk rvs.

Alle zwembaden moeten sinds 1 juli 2016 aantonen dat er geen ondeugdelijk rvs meer aanwezig is op locaties waar het voor de bezoekers direct gevaar op zou kunnen leveren.

Tot 1 januari 2017 hebben gemeenten en zwembaden de tijd gekregen om al het ondeugdelijk rvs te vervangen.

Uit de steekproef van Reporter Radio bij 48 gemeenten blijkt nu dat 56% van de gemeenten de inspectierapporten nog niet op orde heeft en dat het in sommige gevallen zelfs helemaal ontbreekt.

Deze steekproef toont verder niet aan dat de inspecties niet hebben plaatsgevonden en dat het ondeugdelijk rvs niet zou zijn vervangen.

Voorzitter André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten meldde in de uitzending dat er voor zomer een onderzoek wordt afgerond en dat er dan meer duidelijkheid komt.

U kunt hier het item van Reporter Radio terugluisteren, het start na 25 minuten.

Reporter Radio heeft via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de inspectierapporten van alle openbare overdekte zwembaden uit 48 gemeenten opgevraagd.

Hieruit blijkt dat van de grote gemeenten 48% het niet op orde heeft en van de kleine gemeenten 63%. De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant waren het best op orde. De grote gemeenten die het wel goed voor elkaar hebben zijn: Tilburg, Eindhoven, Den Haag en Enschede.

De reden waarom gemeenten als onvoldoende worden aangemerkt is het geval als er geen rapport bestaat van alle baden uit de gemeente, als de baden in hotels, vakantieparken, revalidatie-inrichtingen of fitnessclubs overgeslagen zijn, als er wel een rapport is met aanbevelingen maar geen plan van aanpak en als inspecties pas na maart 2017 worden uitgevoerd.

Ook zijn er 11 gemeenten waarvan de inspectierapporten niet op orde zijn en die toch een aantal zwembaden hebben met het keurmerk Veilig & Schoon. Van de zwembaden uit die gemeenten, ontbreekt van twee zwembaden het rapport en van 3 anderen bestaat wel een rapport maar is het onduidelijk of ze aan de eisen voldoen.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Het zwembaddak gaat eraf bij Center Parcs

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.