Welkom

splash3

Nieuws

Ingrijpende wijzingen door btw-sportvrijstelling in 2019

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet het Rijk de btw-sportvrijstelling in Nederland aanpassen. Deze aanpassing moet met ingang van 1 januari 2019 zijn geregeld.

Het kabinet heeft aangekondigd dat de btw-sportvrijstelling met ingang van 2019 zal worden gewijzigd. De wijziging van de sportvrijstelling heeft gevolgen voor de aftrek van btw bij sportaccommodaties, zwembaden en sportevenementen van bijvoorbeeld gemeenten, beheerstichtingen en andere organisaties zonder winstoogmerk.

Voor de gemeenten betekent dit dat zij samen met sportstichtingen een oplossing moeten zoeken om de financiële gevolgen op te vangen. De aanpassing betekent namelijk dat sportstichtingen en gemeenten geen recht meer hebben op aftrek van voorbelasting van de btw.

Eén van de noodzakelijke stappen die een gemeente waarschijnlijk gaat nemen is de huurcontracten met sportstichtingen onder de loep te nemen. Vanaf nu worden huurcontracten niet meer automatisch verlengd en ook wordt de huurperiode die wordt afgesproken korter.

Huurcontracten worden bijvoorbeeld op tijd opgezegd, zodat er voldoende tijd is om samen met een stichting de beste oplossing te vinden om de gevolgen van de nieuwe Europese regels op te vangen. En de wijziging heeft ook gevolgen voor nieuw en al geplande te bouwen sportaccommodaties en zwembaden in 2019. Deze vallen door de wijziging duurder uit dan eerder begroot.

Maar zoals het er nu naar uitziet  komt er wel een compensatieregeling voor gemeenten en sportverenigingen en stichtingen waarschijnlijk gebaseerd op concrete investeringen. De inhoud en de reikwijdte van deze compensatieregeling is nog niet bekend.

Daarnaast blijft het besluit gewoon van toepassing voor exploitanten die wel een winstoogmerk hebben. Als ondanks de overgangsregeling en/of de compensatieregeling toch financiële nadelen dreigen te ontstaan, kan bijvoorbeeld een gemeente er ook voor kiezen de exploitatie van de sportaccommodatie(s) uit te besteden aan een organisatie met een winstoogmerk.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl