Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

In de toekomst geen chloor meer nodig voor desinfectie?

Sinds 2009 is Maarten Keuten van TU Delft bezig met onderzoek naar desinfectie van zwembaden via UV licht. Hij staat nu op het punt om te gaan publiceren over deze, naar eigen zeggen, revolutionaire desinfectie methode.

In plaats van chloor te gebruiken voor desinfectie gaat het water langs speciale UV-lampen. Samen met Hellebrekers Technieken, Van Remmen UV Techniek, TU Delft, Coram International, Sportfondsen Nederland en Akzo Nobel werkt Keuten aan deze technologie. Voor het project is destijds een Europese subsidie beschikbaar gesteld van 600.000 euro.

Een nadeel van dit systeem is dat de desinfectie niet overal in het water plaatsvindt, maar alleen bij de lampen”, vertelt Keuten aan Kennislink. “Daarom is het niet eenvoudig om het in bestaande zwembaden in te bouwen, maar moet je een heel nieuw systeem ontwerpen.”

Vanwege deze aanpassingen die nodig zijn om het systeem te implanteren is de voorspelling van Keuten dat het nog wel tien jaar kan duren voordat openbare zwembaden UV-desinfectie kunnen toepassen.

Op dit moment is zoutelektrolyse desinfectie het systeem dat veel gebruikt wordt bij zwembaden. Met dit systeem wordt chloor via zout ter plekke aangemaakt en heeft men niet meer te maken met chloor opslag waardoor het beter is voor het milieu.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Het zwembaddak gaat eraf bij Center Parcs

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.