Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Het water aan de lippen vanwege te weinig subsidie

Openluchtzwembad De Zwaoi in Valthermond is een typisch voorbeeld van zwembad dat vanwege de bezuinigingen is overgedragen aan vrijwilligers.

Met veel enthousiasme zorgen 120 vrijwilligers voor het reilen en zeilen van het zwembad. En dat gaat goed, alleen moet het zwembad het wel doen met een aanzienlijk lagere subsidie.

36.000 euro per jaar is niet veel en dan moeten er geen onvoorziene situaties ontstaan. Alleen heb je dat niet in de hand, eind vorig jaar bleek dat de coating van het bad vervangen moest worden, kosten 34.000 euro.

Een stroomstoring veroorzaakt door de energieleverancier gooide ook roet in het eten, pompen, cv’s en besturingssystemen raakten beschadigd. Een deel van de schade was voor eigen rekening, kosten 6.000 euro.

Naast de vrijwilligers heeft het zwembad ook enkele betaalde krachten om zwemles te kunnen geven. Vanwege de eerder genoemde tegenvallers zijn er acute financiele problemen ontstaan waardoor de medewerkers niet meer betaald kunnen worden.

De gemeente Borger-Odoorn heeft inmiddels begrip getoond voor de situatie en staat nu garant voor de salarissen tot het einde van dit seizoen. Voor het moment een oplossing maar niet voor de langer termijn.

Zonder een substantiele subsidie kan geen zwembad draaien. De gemeente heeft drie zwembaden in de regio die zijn overgedragen aan vrijwilligers. Men heeft nu het plan om De Leewal (Exloo), De Buiner Streng (Nieuw-Buinen) en De Zwaoi onder te brengen in één organisatie zodat de baden een stabielere toekomst krijgen.

De deadline is 1 januari 2019, dan moet de nieuwe organisatiestructuur voor de baden rond zijn. Er zal alleen nog veel overleg aan vooraf gaan want geen één zwembad is hetzelfde.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Zwembadtherapie voor coronapatienten

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.