Welkom

splash3

Nieuws

Gigantische waterbuffers die als batterij gaan functioneren

De gemeente Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om de Sportcampus in Leidsche Rijn volledig aardgasvrij en energieneutraal te maken, zonder dat het netwerk overbelast raakt.

Het gebouw krijgt namelijk drie waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als een batterij. In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw er mee verwarmt.

Deze relatief nieuwe vorm van energieopslag wordt (STES) Seasonal Thermal Energy Storage genoemd. Bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op.

Die opgewekte energie wordt door middel van een innovatief systeem opgeslagen in de eerder genoemde waterbuffers. Deze waterbuffers hebben een afmeting van twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water.

De gemeente Utrecht heeft naar eigen zeggen een primeur in Nederland met deze vorm van energie opslag, toepassing en gebruik.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Uniek zoutwaterbad in Loppersum

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl