Welkom

splash3

Nieuws

Gezonde horeca stimuleren maar niet gaan betuttelen

Er zijn de afgelopen jaren al aardig wat initiatieven geweest om het eten en drinken in zwembaden gezonder te maken.

Bij zwembad Dijnselburg in Zeist probeerde men enkele jaren geleden de gezonde keuken te introduceren, maar dat veroorzaakte zoveel rumoer dat men het uiteindelijk weer heeft teruggedraaid, het kostte zelfs de toenmalige wethouder de kop.

De wethouder deed een moedige poging om de complete snackcultuur te veranderen, patat eruit en roasted potatoes en biologische cola erin. Dat heeft hij geweten, het haalde zelfs het landelijke nieuws.

Inmiddels zijn er wel stappen gemaakt en wordt er steeds meer opgelet om een bijdrage aan een gezonder eetklimaat in zwembaden. Alleen een patatje met mayo blijft nog steeds razend populair onder de jeugd.

De horeca is ook een belangrijke inkomstenbron voor de zwembaden. Langzaam veranderen er wel zaken maar de traditionele snacks verdwijnen niet, het zakje chips is nog steeds ongekend populair.

Maar er zijn wel veranderingen, een groot aantal zwembaden frituren niet meer, maar bereiden alles in ovens, zoals patat, kroketten, kaassoufflés en frikadellen.

Geen olie meer dus gezonder en positief minder energieverbruik en de schoonmaak en onderhoud is ook prettiger. Dus alles blijft bij het oude met wat gezonde aanpassingen en vooral niet betuttelen.

Bij zwembad De Wisselslag in Venlo bijvoorbeeld heeft men sinds kort een watertap geplaatst in de kantine, de tap kan worden gebruikt om ter plekke dorst te lessen of om flesjes te vullen.

Doordat je een eigen fles steeds opnieuw kunt vullen, wordt de afvalberg van gebruikte plastic flesjes verkleind. De frisdrankenautomaat en de snoepautomaat zijn er tegelijkertijd uit gegaan.

Het zwembad wil in de toekomst ook nog graag groente en fruit gaan aanbieden om daarmee een gezond alternatief te stimuleren. Maar dan kom je toch weer op de grens van betutteling.

watertap

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl