Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Gemeenten struikelen over afspraken uit het verleden

In de praktijk blijkt dat gemeenten moeilijk kunnen omgaan met bepaalde exploitatieovereenkomsten uit het verleden die zijn aflopen. In de jaren 80/90 van de vorige eeuw werd er fors ingezet op het privatiseren van gemeentelijke sportaccommodaties en deden de commerciele exploitanten hun intrede.

Gemeenten wilde vanwege bezuinigingen af van de hoge subsidies en zagen ook het exploiteren van zwembaden niet meer als haar kerntaak. Daarbij werden er onder andere constructies bedacht waarbij een exploitant na 20 jaar voor een symbolisch bedrag van 1 gulden eigenaar zou worden van een zwembad.

Exploitant Laco is een voorbeeld die op deze manier zwembaden is gaan exploiteren. Nu lopen er een aantal van die contracten af van deze exploitant en weten de gemeenten niet hoe ze er mee om moeten gaan.

Zwembad De Smelen in Geldrop in zo’n voorbeeld, bij De Wiemel in Deurne zijn er problemen en nu is zwembad De Kwel in Cuijk aan de beurt. Want hoe ga je met elkaar verder? Als het zwembad niet meer jouw eigendom is dan veroorzaakt dat toch problemen, zeker binnen de politiek.

Over zwembad De Smelen hebben wij al uitgebreid geïnformeerd, zie gerelateerde artikelen,  de gemeente Cuijk wil met Laco verder maar het stuit op veel verzet binnen de politiek. In de periode dat Laco het zwembad exploiteerde bleef de gemeente wel verantwoordelijk voor het groot onderhoud en daar zijn miljoenen mee gemoeid geweest in de afgelopen 20 jaar.

Laco staat vol in zijn recht en heeft de troefkaarten in handen en de gemeente zit met de handen in het haar over hoe nu verder. Koop je het zwembad weer terug, sluit je een nieuwe overeenkomst af of ga je zelf weer een nieuw zwembad bouwen. Een lastige situatie voor een gemeente waar niet makkelijk een oplossing voor is te vinden.

 

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Badjuf Hanny stopt er na 46 jaar! mee

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl