Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Geen misstanden met camera’s bij onderzochte sauna’s

Na steekproefsgewijs onderzoek naar cameratoezicht in sauna’s constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen overtredingen. De AP heeft elf sauna’s onaangekondigd bezocht en gecontroleerd op de aanwezigheid van camera’s in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, de sauna’s en eventuele buitenruimtes. Aanleiding voor het onderzoek waren 130 signalen die de AP in maart ontving van bezorgde saunabezoekers.

Bij negen van de elf sauna’s werd geen enkele werkende camera aangetroffen op een plaats waar bezoekers ontkleed zijn. Veel sauna-eigenaren hebben aangegeven camera’s weggehaald te hebben naar aanleiding van een waarschuwingsbrief van de AP uit 2016 of kort geleden na de commotie in de pers over gelekte beelden van saunabezoekers op internet.

De AP constateerde dat er soms nep-camera’s (dummy’s) of uitgeschakelde camera’s hangen in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Dit is niet in strijd met de wet, omdat hiermee geen persoonsgegevens worden verwerkt. Sauna-eigenaren geven aan dat dit preventief werkt, om diefstal en (on)gewenste intimiteiten tegen te gaan. Ook zag de AP geregeld andere apparatuur zoals rook- en temperatuurmelders hangen, die mogelijk kunnen worden aangezien voor camera’s.

Vaak hangen er wel werkende camera’s bij de receptie, het restaurant en in rustruimtes waar het dragen van badjassen of kleding verplicht is. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert sauna-eigenaren om bezoekers duidelijk te informeren over waar het dragen van een badjas verplicht is en of en zo ja waar cameratoezicht plaatsvindt.

Het filmen van ontklede mensen in een sauna is in strijd met de privacywet. Dit standpunt heeft de AP begin 2016 in een brief onder de aandacht van de branche gebracht. De AP gaat de resultaten van het onderzoek bespreken met VNSW, de brancheorganisatie voor sauna- en wellnessbedrijven en zal de sauna’s vooral tips geven om verwarring over cameratoezicht in sauna’s te voorkomen. Saunabezoekers moeten bijvoorbeeld ook goed geïnformeerd worden over cameratoezicht in ruimtes waar mensen gekleed zijn.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Renovatie Zwembad De Smelen Geldrop

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl