Welkom

splash3

Nieuws

Gaan de biomassa centrales in rook op?

Het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) is om zo snel mogelijk te stoppen met het subsidiëren van het gebruik van biomassa voor het opwekken van elektriciteit en warmte.

En dat heeft grote gevolgen voor de financiering van huidige en nieuwe biomassa centrales. De biomassa centrales liggen al langer onder vuur vanwege de uitstoot koolmonoxide, fijnstof en stikstof.

Het conceptadvies van de SER komt voort uit een Europese studie naar biomassa. Uit deze evaluatie bleek dat de negatieve effecten groter zijn dan het positieve effect op CO2-reductie.

Per 1 januari 2020 worden pelletkachels en biomassaketels al niet meer gesubsidieerd binnen de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Subsidie voor warmtepompen en zonneboilers daarentegen kunnen wel als verduurzaming van gebouwen worden aangevraagd.

In het Klimaatakkoord is afgesproken, dat het kabinet kritisch moest kijken naar de stimulering van pelletkachels en biomassaketels.

We kunnen dus voorzichtig concluderen dat de ruim 11 miljard euro aan subsidies voor biomassa centrales weggegooid geld is gebleken.

Maar er zijn nog zeker voorstanders van biomassa, er zal nog aardig wat discussies worden gevoerd over dit onderwerp.

Een aantal zwembaden in Nederland wordt ook verwarmd door biomassa. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn na het stopzetten van de subsidies.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Uniek zoutwaterbad in Loppersum

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl