Met een investering van ruim 10 miljoen euro heeft Leidschendam een modern nieuw zwembad, ter vervanging van het 40 jaar oude zwembad De Fluit. Het zwembad is gebouwd volgens de hedendaagse normen, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
Er is een hoogwaardig binnenklimaat gerealiseerd met het verbruik van zo min mogelijk fossiele energie. Het gebouw is georiënteerd op de zon met veel glas zodat de zon bijdraagt aan het verwarmen en verlichten van het interieur, hiervoor is drie-dubbel glas gebruikt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een speciaal klimaatsysteem en energiezuinige verlichting.
De energie voor ruimten en badwater wordt grotendeels opgewekt met behulp van een hout gestookte ketel. Door afvalhout-houtpallets, houtsnippers- in plaats van fossiele brandstoffen te stoken, wordt de uitstoot van CO2 vermeden.
Daarnaast is er gebruik gemaakt van milieu vriendelijke materialen voor de bouw. Alle materiaalkeuzes scoren hoog op duurzaamheid. Er wordt gekeken naar winning, transport en hergebruik van materialen. De dakconstructie is van hout en her te gebruiken bouwmateriaal. Massieve constructies zijn beperkt tot waar het niet anders kan, zoals de fundering van de baden.
Het beperken van gebruik van drinkwater is heel belangrijk. De waterbehandelingsinstallatie is zo ontworpen dat er minder dan 20 liter suppletiewater per bezoeker nodig is. Douches en toiletten zijn waterbesparend uitgevoerd. Door de speciale waterbehandelingsinstallatie wordt het water en ook regenwater gefilterd en hergebruikt om bijvoorbeeld de WC’s door te spoelen.
In maart kunnen de inwoners van Leidschendam en Voorburg het zwembad in gebruik gaan nemen.
Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl
Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.
Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl