Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

In Duitsland gaan bij een gastekort de zwembaden dicht

Indien er door de oorlog in Oekraïne een gastekort ontstaat dan gaan in Duitsland de zwembaden dicht.

De vrijetijdssector en andere gas-grootverbruikers zullen als eerste de gaskraan moeten dichtdraaien.

De criteria zijn uitgewerkt in een noodplan dat inwerking treedt bij een acute gascrisis.

Een van de uitgangspunten in het noodplan is dat het verwarmen van huishoudens de hoogste prioriteit heeft.

Bedrijven in de vrijetijdssector zoals zwembaden en sauna/wellness complexen en bedrijven die niet van groot economisch belang zijn worden als eerste afgesloten van het gas.

In Nederland is zover bekend nog geen noodplan gemaakt mocht het zover komen dat er een gastekort ontstaat door de oorlog in Oekraïne.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

De Waterdam gaat voor warmtekracht

ENER-G Nedalo heeft recentelijk een nieuwe warmtekrachtinstallatie opgeleverd bij zwembad De Waterdam in Edam-Volendam. De voorziening levert warmte en elektriciteit voor het zes hectare grote zwemcomplex. De tweede rookgaskoeler levert bovendien 6 °C gratis warmte op. De opdracht werd gegund vanwege onder meer de snelle terugverdientijd en aanzienlijke CO2-reductie.

De Waterdam behoort tot de grotere zwemcomplexen in Nederland. De gemeente besloot tot een grote renovatie die het bad in drie stappen toekomstbestendig moet maken. Zo komen er buiten meer speelgelegenheden en omkleedvoorzieningen voor de allerkleinsten. Grotere cabines en bredere doorgangen binnen zijn gericht op mensen met een mindere mobiliteit. En er wordt een uitgebreider sportief programma voor vijftigplussers ontwikkeld. De renovatie start met het buitenbad. Daarna volgen het instructiebad, wedstrijdbad, de omkleedvoorzieningen, entree en de installaties hiervan, allemaal uit 1974. Als laatste wordt het recreatiebad aangepakt dat in 1995 is opgeleverd.

Om de juiste keuzes te maken huurt De Waterdam diverse elektrotechnische en bouwkundige adviseurs in. De offertes van meerdere wkk-leveranciers werden getoetst aan één heel transparant selectiecriterium: rendement. Het besparingsmodel van ENER-G Nedalo kwam het beste uit de toets. De doorrekeningen laten zwart op wit zien dat de iets grotere wkk de installatie het snelste terugverdient inclusief een aanzienlijke CO2-reductie. Een tweede rookgaskoeler verwarmt het suppletiewater. Die zes graden extra geven enorm comfort in de binnenbaden als de filters worden gespoeld en scheelt in het opwarmen. Tussen opdracht en realisatie lagen drie maanden.   Over ENER-G Nedalo ENER-G Nedalo is de oudste leverancier van warmtekrachtinstallaties in Nederland en beschikt over de grootste vloot van Europa. Warmtekracht, kortweg wkk, is door slim gebruik van energie dubbele winst: lagere kosten en een aanzienlijke CO2-reductie. De bedrijfsvoering wordt dus duurzamer en draagt actief bij aan actuele milieudoelstellingen. Dat is een sterk verhaal voor het imago, maar ook voor bijvoorbeeld het aanvragen van interessante overheidssubsidies.

Wie elektriciteit nodig heeft, koopt elektriciteit van het nutsbedrijf, en wie warmte nodig heeft, koopt gas. Bij warmtekrachtkoppeling koopt een gebruiker gas om via een warmtekrachtinstallatie zelf elektriciteit en warmte te maken. De warmte gaat naar de eigen accommodatie. De elektra kan worden gebruikt voor de eigen operationele processen en/of geheel of gedeeltelijk voor extra inkomsten worden teruggeleverd aan het nutsbedrijf.

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.