Welkom

splash3

Nieuws

Chloorvrij zwembad komt steeds dichterbij, alleen wanneer?

Maarten Keuten van de TU in Delft is al jaren bezig met onderzoek naar een nieuwe vorm om zonder chloor zwemwater te desinfecteren. Het zou de oplossing kunnen zijn voor mensen met bepaalde aandoeningen die niet tegen gechloreerd water kunnen. Regelmatig worden aan ons hier vragen over gesteld.

Keuten heeft een manier bedacht om bacteriën in het zwembadwater met een UV-lamp te bestrijden. In plaats van het chloor doodt de UV-straling dan de bacteriën. Een zere huid of geïrriteerde ogen door chloor zijn dan verleden tijd.

Op zich is het niet iets nieuws, zwembadwater desinfecteren met UV, het bestaat al langer, maar de methode is verder ontwikkeld door Keuten en de TU in Delft. Sinds 2009 is Maarten Keuten van TU Delft al bezig met onderzoek naar desinfectie van zwembaden via UV licht.

Samen met Hellebrekers Technieken, Van Remmen UV Techniek, TU Delft, Coram International, Sportfondsen Nederland en Akzo Nobel werkt Keuten aan deze technologie. Voor het project is destijds een Europese subsidie beschikbaar gesteld van 600.000 euro.

Vanaf 2021 staat de Nederlandse wet toe om zwembadwater met andere middelen te desinfecteren. TU Delft verwacht dat het eerste chloorvrije zwembad over tien jaar opent, maar dat werd 10 jaar geleden ook al gezegd.

Op dit moment worden veel zwembaden gedesinfecteerd door zoutelektrolyse waarbij zout wordt omgezet naar chloor, ook een beproefde methode, het is beter voor het milieu en zorgt dat het in zwembad niet meer ruikt naar chloor en je hebt geen chlooropslag meer nodig, dus veilig.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Techniek van een nieuw zwembad

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: zwemrekreatie@ziggo.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar zwemrekreatie@ziggo.nl