Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Buitenlandse belangstelling voor zwembadconcept

Het initiatief ’2521 Gewoon Zwemmen’, waarin o.a. de KNZB aandeelhouder is, heeft samen met diverse partners een concept ontwikkeld, dat het mogelijk maakt om op elke plek een multifunctioneel zwembad te bouwen dat jaarlijks tonnen goedkoper uitvalt dan de huidige zwembadexploitatie. Het bad is te gebruiken is voor alle zwemactiviteiten zoals wedstrijden, zwemlessen en recreatief zwemmen.

Alhoewel het concept in eerste instantie is opgezet om als alternatief te dienen voor zwembaden in gemeenten die worstelen met hun exploitatie, staan de initiatiefnemers ook open voor aanvragen uit de recreatiesector. Het basisconcept is georganiseerd rondom een zwembad van 25 x 21 meter. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. De projectontwikkelaar werkt zelfstandig en heeft inmiddels ook diverse buitenlandse projecten in de portefeuille.

Het geheim van het concept zit in de slimme bouw. In plaats van twee of meer verschillende baden met daarnaast nog allerlei franje als bubbelbaden, sauna’s of glijbanen gaat het concept uit van één bad van 25 bij 21 meter. Dat wordt niet in een gat in de grond, maar op een bovengrondse fundering gebouwd. Dat scheelt zes maanden bouwtijd en een hoop kosten. Door de beweegbare bodem in de lengterichting van het bad kunnen banen dieper of ondieper gemaakt worden, zodat er tegelijkertijd zwemlessen, recreatief zwemmen, wedstrijden en trainingen kunnen plaatsvinden. Het duurzame zwembad wordt voor een groot deel prefab gemaakt. Het gebouw is slim ontworpen en kan aan het eind van zijn levensduur gemakkelijk een andere functie krijgen, bijvoorbeeld als kantoor of bedrijfshal. Door compacte bouw, extreem hoge isolatie en gebruik van duurzame materialen wordt minimaal 30 procent energie bespaard ten opzichte van conventionele zwembaden. Door de baden met verenigingen te exploiteren, dalen ook de beheerkosten. Op deze manier dalen de exploitatietekorten van bijvoorbeeld 500.000 naar 100.000 euro per jaar.

2521zwemmen1

Het eerste ’2521 Gewoon Zwemmen’-bad ter wereld wordt momenteel gebouwd in Alblasserdam, waar verenigingen samen een groot deel van de exploitatie van het bad en de naastgelegen sporthal voor hun rekening nemen. In Nederland hebben verder Almere en Culemborg het slimme en duurzame concept omarmd. De belangstelling uit Rusland, Polen, Duitsland en Scandinavië is zelfs nog groter.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Renovatie Zwembad De Smelen Geldrop

Lid worden

Archief ZwemRekreatie

Het archief van ZwemRekreatie omvat duizenden artikelen. Stuur een email voor meer informatie: info@zwemrekreatie.nl

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u een mail sturen naar info@zwemrekreatie.nl