Welkom

openluchtzwembad1

Nieuws

Biomassacentrale in gebruik genomen

In Marum is een nieuwe warmtekrachtcentrale in gebruik genomen. De biomassacentrale verwarmt onder meer  zwembad  Wotterwille, Lyfestyle Center Marum en andere gemeentelijke voorzieningen. Houtsnippers dienen als brandstof voor de centrale. Dit type stadsverwarming is uniek voor Nederland. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt dit type lokale, kleinschalige en duurzame warmtenetwerken wel voor. De biomassacentrale in de gemeente Marum is dan ook naar Zwitsers/Oostenrijks voorbeeld en gaat tevens voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden die gelden in deze landen. De houtketel is relatief klein gedimensioneerd, maar wordt bijgestaan door een forse warmtebuffer zodat ook pieken in de warmtevraag kunnen worden geleverd. De hele installatie inclusief warmteafgifte bij de afnemers kan op afstand worden gemonitord. Een bestaande gasketel is ingezet als backup-ketel, zodat de warmtelevering altijd is gegarandeerd. De centrale kostte ongeveer 1 miljoen euro . Een deel van het geld komt uit vanuit subsidie vanuit het Rijk en een Europese subsidie. Aan de Europese subsidie dragen ook de gemeente Leek, Marum, Grootegast en de provincie Groningen bij. De biomassacentrale verstookt ongeveer 1.800 m3 hout per jaar. In totaal bespaart de centrale ongeveer 250.000 m3 gas per jaar.

A&P

Zwembaden

ZR Video's

Het zwembaddak gaat eraf bij Center Parcs

Lid worden

Abonnee worden

Als abonnee van ZwemRekreatie heeft u exclusief toegang tot de reguliere uitgave van ZwemRekreatie met een archief van duizenden artikelen. Meld u nu aan via het aanmeldformulier en voor slechts 35 euro per jaar blijft u op de hoogte van de laatste actuele informatie en belangrijke ontwikkelingen binnen de branche.

Aanmeldformulier


captcha
Vul bovenstaande reeks in

Uitgaves

Uitgaves

Om de uitgaves van ZwemRekreatie te bekijken dient u abonnee en ingelogd te zijn. Bestaande abonnees kunnen een inlogcode aanvragen door een mail te sturen.

Lid worden

Contact
Neem contact op

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u gebruik maken van het contactformulier. U krijgt dan per omgaande een reactie.